Znalost historie představuje jeden z důležitých „kamínků“ komunitní práce, říká místostarosta

17.10.2013 12:04

ROZHOVOR Ve čtvrtek 17. října proběhne od 17.00 v KC Prádelna promítání filmu „Příběhy pražských cementáren“ ke stejnomenné výstavě. Více nám řekne 1. místostarosta MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit, který nad výstavou převzal záštitu.

Znalost historie představuje jeden z důležitých „kamínků“ komunitní práce, říká místostarosta
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Co může návštěvník očekávat od výstavy „Příběhy pražských cementáren“?

Jak už název napovídá, výstava podrobným a zároveň poutavým způsobem v podobě rozsáhlé obrazové instalace s bohatým textovým doprovodem přibližuje historii cementárenského průmyslu v Praze od konce 19. století do současnosti. Zabývá se vznikem a rozvojem dnes již neexistující cementárny v Praze – Podolí na konci 19. století, stejně jako historií cementárny v Radotíně, jejíž nástupce funguje dodnes. Růst Prahy v druhé polovině 19. století s sebou přinesl i zvýšení poptávky po stavebním materiálu, což bylo důvodem založení továrny na výrobu cementu u bohatých ložisek vápence v Podolí a Radotíně. Oba závody měly hodně společného – vznikly prakticky ve stejné době a u jejich zrodu stáli stejní zakladatelé. Z těžkých začátků se vypracovaly na významné závody, které svými výrobky přispěly k přerodu Prahy z provinčního města na moderní metropoli.

V úvodu avizovaný filmový večer nabídne přesněji co?

Stejnojmenný dokumentární film přitažlivou a moderní formou oživuje výše zmiňovanou historii a také přibližuje současnou výrobu cementu v Radotíně. Kromě zajímavého historického filmového materiálu dokumentujícího provoz hlavních výrobních zařízení, laboratoře, centrálního velínu či expedice, divák nahlédne do zákulisí cementárny. Navíc se může seznámit také s raritami, jako jsou např. kreslené karikatury z provozu cementárny, které vytvářel na konci 60. let Antonín Čech. Jedná se o ojedinělou příležitost ke zhlédnutí tohoto zajímavého dokumentu.

Jak souvisí výroba cementu s galerijní činností komunitního centra Prádelna?

Radotínská cementárna slavila v roce 2011 rovných 140 let od založení starého závodu a 50 let od založení závodu stávajícího. Přestože cementárna nyní leží jinde, má jiné vlastníky, obměnily se používané technologie i odbytiště a v neposlední řadě i produktové portfolio, navazuje na věhlasnou tradici pražského cementárenství. Tento podnik v minulosti, stejně jako dnes, produkuje světově oblíbený český výrobek zpracovávaný moderní technologií s kvalitou na špičkové úrovni. Proto mi připadá naprosto logické a smysluplné, že Galerie Prádelna prezentuje tuto výstavu. Podstatou komunitní práce je inspirovat a motivovat obyvatele určité lokality, občany třeba i rozdílného věkového a společenského zařazení, k společné činnosti za společným cílem přinášejícím prospěch svému okolí, celé komunitě. Znalost historie, dějinných souvislostí i aktuálního dění ve významných průmyslových podnicích ve svém okolí představuje jeden z důležitých „kamínků“ oné velké „stavby“ - výše zmiňovaného cíle komunitní práce. Takže si myslím, že dějiny i současnost cementárny v Radotíně je velmi zajímavé a přínosné téma nejen pro občany Prahy 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…